ONLY THE BRAVE (2017) BERDASARKAN KISAH BENAR

4
(1)

??????????? ????? ?????

???? ??? ????? (????) – Sebuah filem biografi Amerika yang berdasarkan kejadian sebenar kebakaran hutan di Yarnell, Arizona pada 28 Jun 2013 yang telah berlangsung selama 2 hari dan telah meragut 19 nyawa dikalangan ahli bomba yang terlibat dalam misi menyelamat itu.

Dalam filem ini, kita akan disajikan dengan kisah kehidupan hero-hero yang terlibat bersama keluarga dan masyarakat mereka sebelum terjadinya kebakaran tersebut dan betapa dedikasi, komited dan pengorbanan pasukan bomba tersebut terhadap pekerjaan yang penuh risiko dan bahaya itu.

Kisah tragis dan memberi inspirasi ini bermula apabila satu kebakaran yang amat dasyat dan besar telah berlaku di hutan Yarnell Hill, Arizona pada Jun 2013 akibat disambar kilat dan petir.

Satu pasukan bomba yang terdiri daripada 20 orang ahli yang digelar “??????? ???????? ????????” telah ditugaskan untuk menjalani misi memadam dan menyelamat.

Namun disebabkan kondisi cuaca ketika itu, menyebabkan api makin cepat merebak dan marak dengan begitu besar sekali. Sungguh diluar kawalan mereka ketika itu?! Terpegun melihat betapa api² itu semua kelihatan begitu REALISTIK SEKALI!!

Yang akhirnya selepas bertungkus lumus selama 2 hari, keganasan api tersebut telah mengheret 19 nyawa ahli Granite Mountain Hotshots ke dalam api tersebut, terbakar dan rentung!! ??? ??? ????? ????? ??????? ???! ???????? ????!

 

?????? ???????

Kagum dengan paparan sinematografi dan kesan visual ketika kebakaran berlaku, ia cukup berhasil menunjukkan kita betapa MAHA DAHSYATNYA bencana alam tersebut.

Memandangkan ia adalah BERDASARKAN DARI KEJADIAN SEBENAR, boleh anda bayangkan situasi mereka ketika berdepan dan dikelilingi oleh api gergasi tersebut?? Oh tidak!! Sis tak dapat bayangkan jika salah seorang dari mereka adalah dari ahli keluarga kita sendiri !..I can’t! GOOSEBUMPS!! DAN SANGAT REALISTIK!!

Pembawakan setiap karakter dalam kisah ini juga penuh emosi, kita akan dapat melihat betapa kuatnya semangat dan hubungan persahabatan antara mereka. Kisah yang sangat EPIK DAN EMOTIONAL!

Personal 8.5/10

TRAILER

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 4 / 5. KIRAAN BINTANG 1

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI