KELUARGA GUCCI BERANG DENGAN PEMBIKINAN MOVIE ‘HOUSE OF GUCCI’ LAKONAN LADY GAGA

4.4
(7)

Filem House Of Gucci arahan Ridley Scott, yang dibintangi oleh Lady Gaga, Adam Driver dan Al Pacino telah mendapat kritikan demi kritikan yang pedas dari keluarga Gucci yang tidak senang dengan cara keluarga mereka seperti yang digambarkan di dalam filem terbabit.

 

Filem House Of Gucci yang sudah mula ditayangkan pada minggu lalu di pawagam seluruh dunia mengisahkan tentang kisah benar pembunuhan ahli keluarga Gucci, Maurizio Gucci yang telah ditembak mati pada tahun 1995 di pejabatnya oleh seorang pembunuh upahan yang diupah oleh isterinya sendiri Patrizia Reggiani.

Jeremy Irons yang memegang watak sebagai bapa Rodolfo Gucci, berkata dalam temubual dengan Reuters bulan ini, cerita keluarga Gucci sangat menarik dan sukar untuk ditolak, sambil menggambarkan bahawa keluarga Gucci sebagai orang yang berani, gila dan ‘sangat Itali’

Namun salah seorang ahli keluarga Aldo Gucci, anak kepada pengasas syarikat Guccio Gucci, sama sekali tidak bersetuju dengan kenyataan pelakon terbabit.

Walaupun dakwaan bahawa karya itu bertujuan untuk menceritakan ‘kisah sebenar’ keluarga, filem itu menyampaikan naratif yang tidak tepat. Penerbit filem itu tidak cuba untuk berunding dengan waris sebelum menyifatkan Aldo Gucci.

Presiden Syarikat selama 30 tahun dan ahli keluarga Gucci yang lain sebagai samseng yang jahil dan tidak peka dengan dunia di sekeliling mereka…Ini amat menyakitkan dari sudut pandangan manusia dan penghinaan terhadap legasi jenama GUCCI yang kukuh hingga ke hari ini, ”katanya dalam satu kenyataan seperti yang dilaporkan oleh CNA

Mereka kemudiannya memetik isu kepada watak Patrizia Reggiani yang dilakonkan oleh Lady Gaga.Didunia sebenar Patrizia telah disabitkan bersalah kerana mengupah seorang pembunuh upahan untuk membunuh suaminya Maurizio Gucci.

Keluarga Gucci berasa marah dengan filem yang menggambarkannya sebagai “mangsa… yang berjuang untuk bertahan dalam budaya korporat yang maskulin dan macho”,serta kenyataan pelakon filem yang menekankan sudut pandangan ini.

Sepanjang 70 tahun sebagai perniagaan keluarga, Gucci adalah syarikat inklusif, ”kata ahli keluarga dalam satu kenyataan, menonjolkan wanita yang menjadi ketua  pada 1980-an (mengikut tempoh masa dalam filem itu).

Keluarga Gucci sangat menghormati karya nenek moyang mereka, yang memorinya tidak patut dicemari oleh filem yang tidak menggambarkan watak protagonisnya dengan betul.

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 4.4 / 5. KIRAAN BINTANG 7

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI

Ratu Aura Dewi

Ratu Aura Dewi

I'm A Movie Lover, Starbucks Lover & All Lover!