HORROR – COMING SOON (2008)

4.5
(2)

Satu lagi filem seram dari Thailand “Coming Soon (2008)” tidak kurang seramnya seperti filem-filem seram Thai yang lain juga, ia memiliki daya tarikan horror dia tersendiri. Semestinya layak ditonton oleh peminat genre ini.

Entiti-entiti seram yang digunakan dalam filem ini pun nampak realistik, menyeramkan dan sesuai sangat dengan watak hantu itu tersebut. Bila telah sampai ke babak klimaks, barulah min sedar plot penceritaan filem ini sangat tersusun, mudah untuk dihadam walaupun ada “TWIST” yang kita tidak jangka. Agak MIND BLOWING juga! Min juga perasan salah satu babak tu ada persamaan dengan filem seram Thai “Shutter”! Hahaha! Terlompat kejap jantung min! Al maklum la, Co-Writer nya pun dari orang yang sama.

Filem yang diinspirasi dari kisah URBAN LEGEND terkenal di Thailand ini mengisahkan tentang seorang wanita bernama Chaba yang trauma dan hilang kewarasan setelah kematian anaknya. Dia juga digambarkan sebagai wanita sihir yang jahat dengan rambut yang kusut masai dan wajah yang hodoh. Untuk menggantikan anaknya yang telah mati, Chaba mula menculik anak-anak kecil di kampung mereka, mereka diseksa kemudian mata anak-anak itu dicungkil dan dibutakan supaya anak-anak itu akan percaya yang mereka berada di rumah mereka sendiri. Apabila perbuatan dan tempat persembunyiannya kantoi oleh orang kampung, Chaba telah ditangkap dan digantung hingga mati di dalam pondok buruknya.

Di babak lain dalam filem ini, Shane dan Som mendapati kawan-kawan sekerjanya di panggung wayang hilang dengan misteri dan mereka mendapati filem terakhir yang diedit oleh kawannya itu adalah dari kisah sebenar yang berlaku di sebuah perkampungan 30 tahun dahulu. Ia merupakan sebuah filem seram yang bertajuk “Revengeful Spirit” yang bakal ditayangkan di pawagam mereka. Maka bermulalah kemuncak filem ini apabila mereka mula menyelongkar satu persatu misteri kehilangan kawan-kawannya dan…

Selanjutnya anda perlulah tonton filem ini sendiri ya! Spoiler lebih tak seronok nanti! Macam min, setiap kali hendak tonton cerita seram mesti malapkan lampu dan tonton waktu malam bagi mendapatkan suasana yang seram, sunyi sepi ala-ala tonton di panggung wayang…hehehe. Oh ya, bagi yang suka terkejut-kejut itu lebih baik jangan tonton berseorangan tau!

Jom kita berhibur sebentar dengan menyaksikan trailernya

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 4.5 / 5. KIRAAN BINTANG 2

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI