Di Sebalik Tangisan Hasrat Amir Jahari

0
(0)

Lagu ciptaan dan nyanyian Amir Jahari, Hasrat telah berjaya ke pusingan akhir Anugerah Juara Lagu ke-38 (AJL38) dan malam tadi, di hadapan ribuan penonton di Axiata Arena, karyanya dinobat sebagai Juara AJL38.

 

Lagu Hasrat menewaskan 11 lagu yang lain dengan lagu Sutera dendangan penyanyi baharu, Aisha Retno bergelar Naib Juara.

 

 

Lagu tersebut merupakan soundtrack kepada sebuah filem bertajuk Imaginur yang dibintangi oleh Beto Kusyairy dan Diana Danielle, filem ini mula ditayangkan pada 23 Februari 2023.

 

Ketika mengalunkan lagu tersebut, Amir Jahari dilihat menitiskan air mata. Apakah sebenarnya maksud di sebalik tangisan dan alunan lagu tersebut?

 

 

Melalui sebuah temubual, Amir ada berkongsi kisah disebalik pembiikinan lagu tersebut.

 

– Saya percaya kalau pengkarya menghasilkan satu-satu karya, dia akan dipengaruhi persekitarannya. Waktu mencipta Hasrat, bagaimana persekitaran Amir Jahari?

 

Waktu itu emosi tengah berat. Saya baru dapat tahu yang ayah ada kanser, kemudian pandemik, tak boleh nak balik sebab Covid-19. Tahun lepas ayah saya meninggal. Waktu dapat tahu dia ada kanser, memang ‘barai’.

 

Cuma saya rasa emosi waktu itu ada masuk dalam Hasrat tapi bukan ceritanya.

 

 

– Ketika dapat sinopsis Imaginur, apa perkara utama yang diekstrak masuk dalam Hasrat?

 

Saya tak tahu tentang plot twist atau apa, sinopsisnya sangat umum. Saya cuma boleh bayangkan filem itu bagaimana. Daripada imaginasi itu, saya bayangkan bunyinya macam apa, apa yang akan keluar. Ia penuh dengan imaginasi.

 

– Dalam lagu ini, nyanyian mendatar tanpa nada tinggi. Mengapa?

 

Dia ikut suasana. Imaginasi saya memang tak ada jerit-jerit. Kalau jerit dia jadi lagu My Chemical Romance. Saya bayangkan waktu itu, kalau jerit dia jadi emo. Tak boleh. Jadi saya bayangkan semula.

 

Dia sama macam Zuhal dalam filem itu. Masa dia tidak sedar, sebenarnya dia nak teriak tapi dia tak boleh sebab tak sedar. Pernah tak dalam mimpi, kita nak berlari, kita rasa perlahan? Larilah laju mana pun, dia tetap perlahan dan terapung.

 

Sama macam suara. Dia tak ada nada tinggi, macam dalam mimpi.

 

 

– Dalam rangkap korus, ada seruan untuk berhenti berharap dan ada juga seruan untuk teruskan hidup. Apa maksudnya?

 

“Teriaklah, sekuat mana pun aku. Suara ini tiada mendengar. Teriaklah, berhentilah berharap.”

 

Sebab apa? Ia bukan bermakna ingin putus asa tapi memujuk diri untuk tidak letak apa-apa jangkaan. Kita kena berserah. Berhenti berharap kepada duniawi, berharaplah pada Yang Satu.

 

“Teruskan hidupmu, kuingin pulang.”

 

Bukan bermaksud pulang ke Rahmatullah. Pulang ke jalan Yang Satu, lillahitaala.

 

 

– Apa lagi yang orang boleh belajar dari lagu Hasrat?

 

Perspektif masyarakat tentang lagu ini kebanyakannya negatif. Dia jadi sedih. Melihat pada respons orang, tak ada yang cakap lagu ini ada cahaya harapan.

 

Sebenarnya lagu ini adalah tentang harapan, unsur harapan itu kuat. Tapi mentaliti orang kita lebih tertarik dengan isu sedih, mistik.

 

Apa yang saya nak sampaikan melalui lagu ini ialah cahaya harapan. Saya harap orang dapat rasa.

 

 

*Sumber Interview – RELEVAN

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 0 / 5. KIRAAN BINTANG 0

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI