Akira Toriyama Pencipta Dragon Ball Meninggal Dunia

0
(0)

Akira Toriyama, pencipta manga dan anime kegemaran Dragon Ball, telah meninggal dunia, kata studio produksinya dalam satu kenyataan hari ini. Dia berumur 68 tahun.

 

Artis di sebalik sebuah francais media yang mempopularkan manga Jepun di luar negara, meninggal dunia pada 1 Mac akibat acute subdural hematoma, menurut kenyataan itu.

Mula-mula muncul dalam majalah Weekly Shonen Jump pada tahun 1984, Dragon Ball mengikuti kisah latihan seni mempertahankan diri Son Goku sebagai protagonis dan usaha untuk mencari tujuh biji bebola mutiara dan memanggil naga yang memberi hajat.

 

Ia kekal sebagai salah satu francais media Jepun yang paling berjaya sepanjang zaman, dengan manga terbitan Shueisha Inc. menjual lebih daripada 260 juta salinan di seluruh dunia dan melahirkan beberapa siri anime, permainan video dan filem aksi langsung terbitan Hollywood.

Ciptaan beliau, yang menjangkau lebih daripada 45 tahun, termasuk Dr. Slump, Sand Land dan reka bentuk watak untuk permainan video Dragon Quest.

 

Berita kematian Toriyama mencetuskan ucapan takziah daripada artis lain, yang kebanyakannya membesar membaca karyanya.

Toriyama membuktikan kepada penonton yang tidak percaya bahawa “manga boleh menyeronokkan untuk kanak-kanak dan orang dewasa,” tulis pencipta One Piece Eiichiro Oda. “Dia menunjukkan bahawa manga boleh mengembara ke seluruh dunia.”

 

Pengarang Naruto, Masashi Kishimoto berkata dia membaca cerita Toriyama setiap minggu dari sekolah rendah hingga kolej dan diilhamkan oleh watak-watak untuk menjadi artis manga. “Saya mahu membuat manga seperti awak! Saya mahu menjadi seperti awak!” katanya.

“Dia sangat kelakar. Dia nakal, comel, tajam lidah dan merendah diri,” tulis Masakazu Katsura, pencipta Tiger & Bunny. “Saya merindui panggilan telefon panjang kami di mana kami hanya bercakap tentang perkara bodoh.”

*sumber berita – TIME

This black and white photo taken in May 1982 shows Japanese manga artist Akira Toriyama, whose death was announced on March 8, 2024. Publishing house Shueisha said in a statement that it was “greatly saddened by the sudden news of his death”. The 68-year-old was the author of the hugely popular and influential titles “Dragon Ball” and “Dragon Ball Z”. (Photo by JIJI Press / AFP) / Japan OUT (Photo by STR/JIJI Press/AFP via Getty Images)

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 0 / 5. KIRAAN BINTANG 0

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI