Exhuma Bolot 60th Baeksang Arts Award

0
(0)

Pelakon Korea Selatan Kim Go-eun memenangi anugerah Pelakon Wanita Terbaik pertamanya di Anugerah Seni Baeksang ke-60 yang diadakan di Seoul pada 7 Mei, manakala pelakon Korea Selatan Hwang Jung-min memenangi anugerah Pelakon Lelaki Terbaik selepas terlepas beberapa kali.

 

Menyedari kecemerlangan dalam filem, televisyen dan teater di Korea Selatan, Baeksang merupakan salah satu daripada tiga majlis anugerah paling berprestij di negara ini, di samping Daejong Film Awards dan Blue Dragon Film Awards. Rancangan 2024 itu dihoskan oleh pelawak Shin Dong-yup, penyanyi-pelakon Bae Suzy dan pelakon Park Bo-gum.

Kim, 32, menang dalam kategori filem untuk peranannya sebagai bomoh Hwa-rim dalam thriller ilmu ghaib Exhuma, yang turut dibintangi oleh Choi Min-sik, Yoo Hae-jin dan Lee Do-hyun.

 

Pengarah Exhuma Jang Jae-hyun memenangi Pengarah Terbaik manakala Lee, 29, yang memainkan watak anak didik Hwa-rim, memenangi Pelakon Baharu Terbaik.

Hwang, 53, memenangi Pelakon Lelaki Terbaik untuk peranannya sebagai ketua Perintah Keselamatan Pertahanan Chun Doo-gwang dalam filem 12.12: The Day. Drama bersejarah itu, dengan tajuk Korea Spring In Seoul, adalah berdasarkan rampasan kuasa tentera pada 12 Dis 1979, yang membawa bekas presiden Chun Doo-hwan berkuasa.

 

Hwang telah digelar sebagai “Leonardo DiCaprio of Baeksang” untuk beberapa lama kehilangan penghormatan tertinggi, walaupun kerjaya lakonan serba boleh menjangkau 33 tahun.

Bintang Hollywood DiCaprio, 49, memenangi Oscar Pelakon Lelaki Terbaik pertamanya pada 2016 untuk filem The Revenant selepas dicalonkan tiga kali sebelum ini dalam tiga dekad dalam perniagaan pertunjukan.

 

12.12: The Day, filem dengan kutipan tertinggi di Korea Selatan pada 2023, turut memenangi Filem Terbaik dan Hadiah Utama dalam kategori filem di Baeksang.

 

Kim Hyeong-seo, yang dikenali sebagai penyanyi Bibi, memenangi Pelakon Wanita Baharu Terbaik untuk peranannya dalam filem aksi noir Hopeless, yang turut membintangi pelakon Song Joong-ki. Filem itu telah dijemput ke bahagian tidak berdaya saing Festival Filem Cannes, Un Certain Regard pada tahun 2023.

Anugerah Lakon Layar Terbaik dalam kategori filem dimenangi pengarah pertama Jason Yu dari filem thriller misteri Sleep, seorang lagi peserta Cannes, yang dibintangi oleh pelakon Jung Yu-mi dan mendiang pelakon Lee Sun-kyun.

 

Anugerah untuk peranan Pembantu Terbaik dalam kategori filem diberikan kepada pelakon veteran Kim Jong-soo untuk filem aksi jenayah Smugglers dan pelakon Lee Sang-hee dari My Name Is Loh Kiwan Netflix.

Dalam kategori televisyen, siri aksi-fantasi Disney+ Moving memenangi Hadiah Utama. Penulis skrip rancangan itu Kang Full, yang juga mencipta webtoon asal Moving, memenangi Lakon Layar Terbaik.

sumber – The Straits Times

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 0 / 5. KIRAAN BINTANG 0

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI