Sinopsis Dan 7 Fakta Berkenaan Filem ‘The Door into Summer’

4.5
(2)

Filem Sci-Fi Pertama Kento Yamazaki Adaptasi dari novel legenda.Yamazaki Kento telah berjaya membintangi drama genre fiksyen sains, ‘Alice in Bonderland’ yang telah disiarkan di Netflix.

Kini, dia sekali lagi dilantik sebagai watak utama dalam genre fiksyen sains.Berbeza dengan sebelum ini, kali ini ia adalah filem yang diadaptasi daripada novel karya Robert A. Hinein.

Beliau sekali lagi dilantik sebagai watak utama dalam genre fiksyen sains.Berbeza dengan sebelum ini, kali ini ia adalah filem yang diadaptasi daripada novel karya Robert A. Hinein.The Door into Summer ialah filem adaptasi daripada novel legenda dengan tajuk yang sama yang akan ditayangkan pada Desember tahun 2021.

  1. Adaptasi novel legenda, oleh Robert A. Hinein

Robert A. Hiein adalah seorang penulis Amerika yang mempunyai pengaruh besar pada genre fiksyen sains.Beliau mampu menjelaskan sisi saintifik yang cukup terperinci dan tepat dalam karya fiksyennya.Beliau juga menjadi salah seorang perintis dalam subgenre fiksyen sains keras.

Karya beliau sering menjadi laris, salah satunya ialah ‘The Door into Summer’. Sebelum dicetak menjadi novel, ia pada asalnya bersiri dalam The Magazine of Fantasy & Science Fiction. Ia kemudiannya diterbitkan secara rasmi sebagai novel pada tahun 1957.

Novel ini memang fiksyen sains keras, tetapi ceritanya diwarnai unsur fantasi dan percintaan.Sebelum ia diadaptasi sebagai filem Jepun, terdapat sedikit pelarasan dan ia telah diterjemahkan oleh Masami Fukushima.

  1. Sinopsis dan Kisah Seorang Saintis robot yang tidur pada tahun 1995 dan bangun pada tahun 2025

Filem ini berlatarkan belakang antara tahun 1995 dan 2025. Ia bermula dengan Soichiro Takakura, seorang saintis dan pembangun robot yang sedang mengusahakan bateri simpanan plasma.Ini dilakukan bagi mengikut kehendak rakan arwah ayahnya, Matsushita.

Malangnya dia dikhianati oleh rakan niaga dan tunangnya.Dia juga hilang kawalan ke atas syarikat dan pekerjaannya.Takakura memutuskan untuk tidur nyenyak dan berharap untuk mencari masa depan yang lebih baik.Dia bangun pada tahun 2025, apabila segala-galanya telah berubah.

Takakura memutuskan untuk tidur nyenyak dan berharap untuk mencari masa depan yang lebih baik. Dia bangun pada tahun 2025, apabila segala-galanya telah berubah.

Pada zaman ini, Soichiro ditemani satu humanoid bernama PETE, nama yang diambil sempena kucingnya. Dalam kekusutan, Soichiro mendapat tahu ada seorang individu yang menantinya selama 30 tahun untuk bangkit daripada ‘cold sleep’ dan individu ini bakal membantunya memperbaiki apa yang berlaku pada masa lampau dan menyelamatkan Riko

  1. Filem fiksyen sains pertama lakonan Yamaken

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, ini adalah filem fiksyen sains pertama Kento Yamazaki. Bagaimanapun, ini bukan kali pertama dia melakonkan watak untuk genre sci-fi. Sebelum ini dia berjaya membintangi siri genre serupa, ‘Alice in Bonderland’.

Yamaken popular dengan membintangi filem bergenre percintaan atau remaja. Namun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini dia mula mencuba genre lain, seperti aksi dalam filem ‘Kingdom’. Kini dia memegang watak seorang saintis bernama Soichiro Takakura dalam filem ‘The Door into Summer.

  1. Menampilkan pelakon muda berbakat, Kaya Kiyohara

Selain Yamaken, filem ini turut menampilkan pelakon muda berbakat, Kaya Kiyohara. Dia memainkan watak Riko Matsushita, anak perempuan pemilik tempat kerja Soichiro Takakura. Riko mati secara misteri dan menjadi salah satu sebab Takakura membekukan dirinya.

Gadis yang debut pada tahun 2015 itu telah membintangi banyak filem dan drama. Malah, terdapat lima filem di mana dia akan ditayangkan sepanjang 2022. Bukan sahaja filem, ada juga satu drama yang dijadualkan pada tahun yang sama.

  1. Cabaran istimewa untuk pengarah filem popular, Miki Takahiro

‘The Door into Summer’ adalah salah satu filem yang dinantikan pada tahun 2021. Selain diadaptasi daripada novel legenda, barisan pelakonnya juga tidak kurang menarik, pengarahnya juga cukup mendapat permintaan.Miki Takahiro, salah seorang pengarah dari Jepun yang telah banyak menggarap filem aksi langsung.

Filem-filemnya sering mendapat populariti tinggi di kalangan anak muda. Salah satu filem terbaru yang dilakonkan iaitu ‘Your Eyes Tell’. Pembikinan semula filem Korea Selatan, ‘Always’.

Walau bagaimanapun, dia kebanyakannya beliau melakonkan filem bergenre romantik, kehidupan kisah sebenar, dan drama sahaja. Berbeza pula dengan ‘The Door into Summer’, beraksi filem fiksyen sains,yang diadaptasi daripada novel oleh seorang penulis legenda satu ketika dahulu, sememangnya satu cabaran buat Miki Takahiro.

  1. Soundtrack OST ‘The Door Into Summer’ ditulis dan dinyanyikan oleh penyanyi terkenal, LiSA

Satu lagi pelengkap yang menjadikan filem ‘The Door into Summer’ patut ditunggu, ialah soundtrack yang dinyanyikan oleh LiSA. Penyanyi wanita ini sememangnya telah popular yang menyanyikan banyak lagu OST dari anime atau filem sebelum ini.Tidak hairanlah dia dilantik menyanyikan OST untuk filem ‘The Door into Summer’.

Bukan setakat menyanyi, LiSA turut menulis liriknya. Kemudian disusun oleh Koichiro Takahashi.Lagu itu bertajuk ‘Surprise’ yang bermaksud betapa penting dan berharganya perkara di sekeliling kita.

  1. Daerah Koto, Koshigaya dan Takasaki dipilih sebagai lokasi penggambaran

Satu lagi fakta yang anda perlu tahu tentang filem ‘The Door into Summer’.Daerah Koto adalah salah satu daerah istimewa di Tokyo yang dipilih sebagai latar.Lokasinya di bahagian timur Tokyo yang mempunyai banyak pantai dan sejuk dengan kehijauan.Beberapa tempat di sana masih mengekalkan suasana bandar tradisional Edo Era.

Lokasi seterusnya ialah Koshigaya yang terletak di Prefektur Saitama.Bandar ini dikenali sebagai pembuat anak patung daruma.Di samping itu, ia adalah lokasi kediaman sementara Keshogunan Tokugawa semasa Zaman Edo.

Manakala Takasaki terletak di bahagian barat daya Prefektur Gunma.Bandar ini dikenali sebagai kampung halaman anak patung daruma yang dianggap mewakili Buddha dan simbol tuah.Anda boleh melihat Gunung Akagi, Haruna dan Myogi dari bandar.

Huraian Sinopsis filem tersebut dan tujuh fakta mengenai filem ‘The Door into Summer’. Jika anda nak layan filem ini boleh tonton di aplikasi netflix.Sebelum menonton disarankan ambil masa yang betul-betul lapang. Filem agak berat dan membosankan jika anda tidak berminat. Boleh layan dulu trailer filem ini di bawah.

Rating Personal 6/10 ??????

 

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 4.5 / 5. KIRAAN BINTANG 2

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI