THE GUARDIAN (2006)

5
(1)

THE GUARDIAN (2006) – “Dia ingat dia dapat menyelamatkan mangsa itu, namun kudrat dia telah tiada sehingga mangsa jatuh ke dalam lautan yang sedang mengganas, akhirnya mangsa hilang ditelan ombak di lautan yang luas.”Babak yang cukup mendebarkan! Menyayat hati! Sudah pasti ia akan menjadi tragedi yang meninggalkan kesan paling gelap dalam hidup kita. Inilah yang berlaku kepada Ben Randall (lakonan Kevin Costner), seorang senior dari pasukan Coast Guard yang sangat berpengalaman dan pakar dalam bidangnya, disegani dan dihormati dikalangan pasukannya.

Ben Randall telah mengabdikan dan mendedikasikan dirinya, merisikokan keselamatannya demi menyelamatkan warga yang ditimpa masalah di lautan yang luas.
Namun satu kejadian yang memberi noda hitam dalam hidupnya menyebabkan dia tidak dapat lagi beraksi di lautan luas itu. Misi menyelamat yang dia sangka akan berjalan lancar seperti selalunya bertukar menjadi mimpi terburuknya apabila helicopter yang digunakan untuk menarik mangsa naik dari lautan dihayun oleh ribut taufan yang sangat kuat sehingga helicopter terhuyung-hayang dan tidak dapat dikawal. Akhirnya tali yang digunakan untuk menarik mangsa terputus walaupun Ben telah berusaha sekuat tenaga untuk menahan ia dari terputus.. mangsa terus jatuh ditelan ombak dan lautan yang sedang mengganas ketika itu.

Akibat trauma, Ben dipindahkan dan menjadi tenaga pengajar Coast Guard, melatih perintis² baru yang bakal menjadi ahli tetap pasukan Coast Guard. Disini dia mula mengenali dan fokus kepada salah seorang perintis Jack (lakonan Ashton Kutcher) dan sejak saat itu, kehidupan Ben mula berubah. Ben dan Jack akhirnya menjadi “partner” dalam misi menyelamatkan seterusnya. Bermula di sinilah banyak babak² yang penuh emotional, mendebarkan, sesak, tawa, tangisan dan kesedihan..

Standby tisu la ye bagi yang jenis hati tisu…ending dia  “I WON’T LET GO!”..I KNOW..” then ..
Menurut sumber, sebahagian dari cerita dalam The Guardian ini berdasarkan kisah benar dimana babak yang menunjukkan kemalangan penerbangan pengawal pantai di Alaska. Pesawat tersebut adalah HH-3F Pelican bukan HH-60J Jayhawk seperti yang ditunjukkan dalam filem ini.

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 5 / 5. KIRAAN BINTANG 1

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI