PERBEZAAN ANTARA ANDROID TV , GOOGLE TV DAN ANDROID BOX?

5
(3)

Sejak baru-baru ini, Google telah melancarkan banyak peranti dan sistem pengendalian yang berbeza, bagi penguna android TV atau android box ini menyebabkan tidak senang dan kuatir Google services tidak akan menyokong perantin selain Google sendiri.

Apakah maksud Google TV? Apakah yang membezakannya daripada Android TV? Tiada perbezaan antara kedua-dua produk malah bentuk juga sama

Untuk menjawab dan menangani masalah teknologi yang diperkatakan dari jenama Google (yang sama sekali tidak tepat dan jelas seperti biasa) kami akan memberi maklumat komprehensif tentang perbezaan antara Google TV, Android TV dan Android TV Box untuk pengetahuan umum.

Platform Google TV penjenamaan semula Android TV

Bermula dengan Chromecast dengan Google TV pada tahun 2020, Google TV telah muncul sebagai sistem pengendalian TV baharu daripada Google, dan sejak itu telah dipaparkan pada Smart TV dan peranti penstriman Android yang lain. Menjelang 2022, dijangkakan semua peranti baru berasaskan Google akan menggunakan Google TV dan bukannya Android TV.

Memanggil Google TV sebagai pengganti Android TV agak tidak tepat. Google TV lebih kepada penjenamaan semula, kerana perisian asasnya masih sama iaitu Android. Malah, adalah tepat untuk mengatakan bahawa Google TV ialah nama ganti baru untuk Android TV.

Ini juga bermakna hampir kesemua fungsi utama akan anda nikmati pada Android TV tanpa gangguan produk Google TV. Applikasi yang dinaik taraf juga boleh dimuat naik di Google Playstore dan masih ditawarkan untuk set sistem Google TV.

Fungsi unik Google Chromecast siap sedia terbina didalam peranti juga tidak hilang, menjadikannya mudah untuk berkongsi kandungan daripada telefon, tablet dan komputer riba ke TV pintar anda.

Android TV Box juga dipahamkan terdapat banyak jenis peranti yang akan mendapat sokongan rasmi daripada Google dan perisian terbaru ‘User interfaces’ seperti permukaan Smart TV.

Kesimpulan Android Tv, atau android box masih releven digunakan kerana sistem perisian adalah sama.

ANTARA 5 PILIHAN JENAMA TERBAIK TV ANDROID DAN JUGA SMART TV

Jika anda ingin membeli Smart TV atau Android TV, kami menyarankan supaya untuk memilih jenama model TV seperti Sony, Philips, Sharp atau Skyworth.

Terdapat juga Smart TV atau Android TV contoh jenama LG dan Samsung Smart TV yang tidak menyokong sistem perisian Google kerana menggunakan sistem pengendalian sendiri (WebOS dan Tizen OS,)

Dibawah Senarai Jenama TV rekomendasi yang berkualiti dan murah dilengkapi perisian sistem Smart TV; antaranya

1. Skyworth 50” 4K UHD 50SUC7500
Android TV terbaik

Jenama Skyworth merupakan 5 jenama TV teratas TV pelbagai fungsi yang boleh digunakan untuk bermain game atau menonton Netflix tanpa perlu menggunakan peranti yang lain.Hanya menggunakan Bluetooth, anda boleh menyambungkan pelbagai jenis peranti seperti keyboard, tetikus atau tablet.

Jangan risau, dengan skrin sebesar 50’ dan resolusi 4K UHD segala visual kelihatan jelas dan terang. Memang sangat puas hati jika menonton movie menerusi Netflix. Selain itu, smart TV ini mempunyai sound system Dolby Audio DTS TruSurround dimana jika anda berkaraoke, memang seakan-akan seperti di pusat karaoke.

HARGA BERMULA DARI RM1499.00 – RM2,639.00

BANDINGKA HARGA DI SHOPEE DAN LAZADA

2. Realme 43” Smart TV HD 2K Android TV

Ada pelbagai aplikasi seperti YouTube & Netflix,Pembesar suara dengan sistem Dolby Audio,Rekaan menarik,disertakan Bluetooth dan juga Slot HDMI

TV pintar dari jenama Realme mempunyai paparan skrin sebesar 43′ (2k Full HD) dan mempunyai sistem Chroma Boost Picture Engine yang membuatkan skrin kelihatan jelas dan tidak sakit mata walaupun dalam keadaan gelap.

Sistem CPU Realme guna untuk TV pintar mereka Powerful 64-bit Quad Core Processor1GB+8GB.Smart TV ini mempunyai dua jenis saiz yang berbeza dan kedua-duanya dilengkapi ciri Bezel-Lens senipis 8.7mm.

Bahagian audio pula, TV Realme menggunakan sistem 24W Quad Stereo SpeakersDolby Audio yang akan menjadikan seperti di panggung wayang.

HARGA BERMULA DARI RM1259-RM1399.

BANDINGKAN HARGA DI SHOPEE DAN LAZADA

3. Philips 55” 4K UHD Android TV
TV 4K terbaik

Mempunyai Dolby Vision dan Dolby Atmos.Smart TV dari jenama Philips mempunyai paparan skrin bersaiz 55′ (4K UHD LED) dengan sistem Android.

Bahagian audio pula,smart tv ini menggunakan sistem Dolby Vision HDR dan Dolby Atmos dimana dapat memberi impak bunyi seperti berada di panggung wayang.

Untuk pengetahuan, Philips 55” 4K UHD Android TV jenis 55PUT7374 mempunyai Ambilight Features sekaligus memberi 5 keistimewaan antaranya mempunyai game mode, lounge mode dan banyak lagi.

HARGA BERMULA DARI RM2,588.00

SEMAK HARGA DI SHOPEE DAN LAZADA

4. Xiaomi Mi TV P1 32” 4K UHD Smart TV Smart TV terbaik bawah RM 1,000

Dilengkapi Bluetooth & Wi-Fi,menyokong Dolby Audio,paparan HD jelas,Ada port Ethernet (LAN) Cuma kekurangan Tiada resolusi 4K.

Xiaomi Mi TV P1 32” dari jenama Xiaomi bukan saja terdapat saiz skrin 32” tapi berukuran 55”, 50” dan 43” juga. Bergantung pada pilihan masing-masing.

Bahagian audio, TV pintar ini menggunakan sistem Twin Dolby Digital dan DTS-HD serta mempunyai dua 25W stereo speakers yang memang sesuai jika diletakkan di bahagian ruang tamu.

Selain itu, Android TV ini mampu akses lebih 400,000 movie dan rancangan serta memuat naik lebih 5000 aplikasi. Jadi, anda boleh dapatkan hiburan walaupun duduk di hadapan tv.

Tambahan TV ini mempunyai sistem Google Assistant dimana anda boleh menggunakan suara untuk mengawal TV anda tanpa menggunakan alat kawalan jauh, juga mempunyai 360° Bluetooth remote control untuk memudahkan anda akses sistem TV, Netflix dan Prime Video tak kira dimana anda berdiri sekitar kawasan TV.

HARGA BERMULA DARI RM899

LIHAT HARGA DI SHOPEE DAN LAZADA

5. Samsung 50” 4K Crystal UHD Smart TV
TV Samsung

Mempunyai pelbagai saiz pilihan.Bercirikan PC on Tv,tidak menyokong sistem iOS.Samsung 4K Crystal UHD Smart TV menggunakan Crystal Processor 4K dan mempunyai 5 jenis paparan skrin yang berbeza iaitu; 43′, 50′, 55′, 65′, dan 75′.Pilihan di tangan anda.

Bahagian audio pula, TV Samsung ini menggunakan sistem Dolby Digital Plus dan Q-Symphony Lite serta mempunyai sistem Bluetooth Audio.

Paling menarik, smart TV ini dapat berfungsi seperti alat peranti lain dimana anda boleh menyambungkan telefon pintar, komputer riba atau PC pada Samsung Crystal UHD Smart TV ini.

Jangan risau, tidak perlu menggunakan alat kawalan jauh untuk mengawal paparan skrin TV yang sudah disambungkan dengan alat peranti. Hanya kawal dari skrin telefon,komputer riba atau laptop saja.

HARGA BERMULA RM2499-RM2899

BANDINGKAN HARGA DI SHOPEE DAN LAZADA

Kotak TV Android BOX

Android Tv adalah kotak yang boleh berfungsi seperti telefon pintar pada televisyen. Ia menggunakan sistem operasi khas yang boleh digunakan pada tv. Dengan sambungan internet/Wifi, anda boleh melakukan carian, menonton Youtube, Netflix, Disney Plus Hotstar, HBO GO, bermain game, dan sebagainya.

Malah, tak perlu beli smart tv. Dengan Android box ini boleh transform tv lama into a smart one dan yang pasti lebih menjimatkan dengan perisian sistem OS terbaru Google.

Malah bukan semua Android box akan berfungsi dengan cemerlang kerana kebanyakan tidak dapat memperbaharui sistem OS Google , kebanyakan perinti lama tidak dapat diperbaharui lesen keselamatan sistem dan tidak dapat menyokong sistem dari segi peranti ‘Android Box sendiri dari Google yang dinaik taraf termasuk applikasi Netflix dan yang serupa.

Jika anda merancang untuk memiliki dan membeli Android Box, disarankan membeli peranti yang sudah dinaik taraf dan diluluskan oleh Google, seperti Xiaomi Mi Box S, Mi Stick atau NVIDIA SHIELD TV.

Dibawah senarai saranan jenama yang boleh dibeli yang disokong oleh Google yang berharga dibawah Rm300

1. H10 Max Android Box

CPU: Allwinner H616 Quad Core ARM Cortex A53
GPU:Mali-G31
OS: Android 10
SDRAM: 4GB
Flash Memory: 32GB / 64GB
Frequency: LAN Ethernet
WiFi: 2.4GHz

Model android box dari H10 Max ini memberi akses bebas pada semua aplikasi, siaran televisyen dan live streaming.Lengkap dengan sistem operasi Android 10 dan RAM 4GB.

Ia juga lengkap dengan aplikasi sosial media yang boleh dipancar terus pada televisyen anda seperti Youtube, Twitter, Facebook dan Spotify.

Malah dengan sokongan USB port , anda boleh menyambungkan keyboard dan tetikus pada android box ini.

HARGA DARI

RM75.00 – RM173.00

BANDINGKAN LAZADA DAN SHOPEE

2. Xiaomi Mi Box S

CPU: Cortex-A53 Quad-core 64 bit
GPU:Mali-450
OS: Android 8.1
SDRAM: 2GB
Flash Memory: 8GB
Frequency: LAN Ethernet
WiFi: 2.4 / 5GHz

Xiaomi Mi Box S tidak ketinggalan menawarkan pelbagai siaran dan kemudahan tontonan hiburan kepada pengguna. Bercirikan sistem operasi terbaru Android yang dinaik taraf Bluetooth dan Chromecast Ultra. Jadi apa jua siaran, kualiti streaming lebih lancar.

Anda boleh menikmati filem, drama, video apa sahaja dengan resolusi tinggi 2080, Rekaan yang ringkas dan kecil tidak akan menganggu susun atur sudut televisyen anda.

Tawaran harga juga sangat berpatutan dengan sistem canggih yang terbaik.Model ini sesuai untuk semua golongan dengan kelengkapan tetapan yang mudah.

HARGA BERMULA DARI

RM259.00- RM279

BANDINGKAN HARGA SHOPEE DAN LAZADA

3. Xiaomi Mi Stick

WiFi: 2.4 / 5.0 GHZType: TV Dongle TV Stick
GPU: Mali-G31
CPU: Amlogic S905 Y2
‌Core: Quad Core
RAM Type: DDR4
ROM: 2G ROM
Frequency: LAN Etherne
tWiFi: 2.4 / 5.0 GHZ

Xiaomi Mistick adalah keluaran baharu dari Xiaomi yang lebih kompleks dan lebih kecik,juga mudah untuk dibawa kemana-mana sahaja, juga sangat mudah untuk mengunakannye.Cukup sekadar TV biasa yang mempunyai HDMI port sudah memadai untuk mengunakan nya.

Juga sama seperti Mi Box S bercirikan sistem operasi terbaru Android yang dinaik taraf sistem.

HARGA BERMULA RM169.00 – RM189.00

BANDINGKAN HARGA SHOPEE DAN LAZADA

4. MXQ 4K Ultra HD Android TV Box

CPU: Amlogic S905W Quad Core ARM Cortex-A53
GPU:Mali-450 5-core
OS: Android 7.1
SDRAM: 2GB
Flash Memory: 16GB
Frequency: LAN Ethernet
WiFi: 2.4 GHzIni adalah Android TV Box terbaru yang dikuasakan dengan CPU Quad-core memberi kawalan lancar kepada Android 7.1 di mana anda boleh memainkan pelbagai video dalam definisi tinggi melalui pelbagai Mbps.Di samping itu ia turut mempunyai sambungan WiFi pantas di mana memudahkan anda untuk memuat turun pelbagai aplikasi di dalam Google dengan percuma.Dengan kemudahan senarai siaran IPTV anda boleh menonton pelbagai siaran menarik dengan cukup mudah.

HARGA BERMULA RM72.90 – RM118.90

BANDINGKAN HARGA SHOPEE DAN LAZADA

5. TX6 H6 4K Android TV Box

CPU: Allwinner H6 quad-core Cortex A53 chip
GPU: Mali-T720
OS: Android 9
SDRAM: 2 / 4GB
Flash Memory: 1 / 32 / 64GB
Frequency: LAN Ethernet
WiFi: 2.4 GHz

Peranti canggih untuk kemudahan tontonan mereka yang gemar menghabiskan masa menonton televisyen.Model hebat ini dilengkapi dengan sistem operasi Android 9 yang membekalkan anda dengan pelbagai aplikasi terkini dari Android.

Selain itu, android box ini dilengkapi dengan unit pemprosesan berkuasa tinggi untuk persembahan yang hebat. Ia juga menyokong sambungan WiFi dan Ethernet untuk kegunaan seisi rumah tanpa alami masalah lagging atau buffering dalam satu masa yang sama.

HARGA BERMULA RM92.80 – RM245.00

BANDINGKAN HARGA SHOPEE DAN LAZADA

PROMOSI INTERNET FIBER OPTIK CELCOM TANPA HAD KUOTA

Jika anda hendak melayari movie kegemaran pasti data sering tidak cukup dan habis. Apa kata kalian juga upgrade internet sekali dengan Kelajuan 300MBPS tanpa had kuota home fiber Optik dibawah Celcom sebulan cuma rm119 sahaja tanpa bimbang data habis.

Semakin puas hati menonton rancangan kegemaran selepas ini tanpa gangguan data habis dan sakit hati selalu menunggu loading buffering semasa menonton rancangan kegemaran.”

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 5 / 5. KIRAAN BINTANG 3

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI