Netflix Annaporani Singgung Penganut Hindu

0
(0)

Filem Tamil terbaru arahan Nayanthara yang bertajuk Annapoorani baru-baru ini telah mencetuskan kontroversi. Isu ini membawa kepada penyingkiran tayangan oleh aplikasi streaming Netflix.

 

Hanya beberapa minggu selepas tayangan perdana digital, filem itu telah terlibat dalam dakwaan menyentuh sentimen Hindu, menyebabkan aduan polis dan kemarahan di laman media sosial yang meluas.

 

 

Filem ini mengisahkan tentang Annapoorani, seorang cef bercita-cita tinggi yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah dalam pengurusan hotel dan mendaki tangga untuk menjadi chef korporat seperti idolanya, Chef Anand Sundarajan.

 

Keturunan keluarganya telah didedikasikan untuk berkhidmat di kuil Srirangam, di mana bapanya memasak makanan yang ditawarkan kepada penganut sebagai prasadam.

 

Keluarga Brahmin hanya makan makanan vegetarian. Bapa Annapoorani enggan membiarkan dia berada di dalam bilik di mana daging dihidangkan dan dimasak, apatah lagi membiarkan dia menyambung ijazah di mana dia terpaksa mengendalikan daging.

 

 

Aduan berkenaan filem itu, seperti yang dilaporkan oleh Press Trust of India telah menuduh “Annapoorani” menyinggung perasaan penganut beragama Hindu.

 

Tambahan pula, filem itu menghadapi tuduhan mempromosikan “Jihad Cinta” dan memaparkan kenyataan yang tidak menyenangkan yang dibuat oleh watak bernama Farhan, yang mendakwa bahawa Lord Ram dan Sita memakan daging.

 

Dakwaan ini mencetuskan kemarahan media sosial, dengan ramai yang menggesa agar filem itu dikeluarkan daripada Netflix.

 

Menjawab kontroversi yang semakin meningkat itu, Zee Studios, salah seorang penerbit bersama filem itu, mengeluarkan surat kepada Vishwa Hindu Parishad pada 9 Januari.

 

Surat itu menyatakan kesediaan mereka, dengan kerjasama Netflix dan Trident Arts, akan mengeluarkan filem itu dari platform sehinggalah ia disunting semula.

 

 

Netflix telahpun mengambil tindakan mengeluarkan “Annapoorani” daripada senarai tontonan pada 11 Januari. Bagaimanapun, masa depan filem itu masih tidak menentu.

 

Sama ada akan muncul versi yang sudah disunting yang akan dikeluarkan semula. Seandainya filem ini akan menemui jalan kembali untuk masuk ke dalam senarai tayangan Netflix, hanya masa yang akan menentukan.

(Sumber Asal : Times Of India 11Jan 2024)

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 0 / 5. KIRAAN BINTANG 0

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI