Siapakah ECHO Superhero OKU Marvel

0
(0)

Echo (Maya Lopez) merupakan satu watak fiksyen yang muncul dalam komik Amerika yang diterbitkan oleh Marvel Comics. Dicipta oleh David Mack dan Joe Quesada, dia telah digambarkan sebagai anak angkat Kingpin, dan sebagai watak pembantu dalam Daredevil.

 

Maya Lopez ialah seorang atlet peringkat Olimpik yang memiliki “refleks fotografi” atau keupayaan luar biasa untuk menyalin pergerakan orang lain dengan sempurna, sama seperti kebolehan yang dimiliki oleh Taskmaster.

 

 

Hanya dengan menonton orang lain, dia telah berjaya menjadi seorang pemain piano untuk konserto, artis bela diri yang kuat, akrobat berkemahiran tinggi, dan ballerina yang berbakat.

 

Di samping itu, dia juga telah memperoleh kebolehan akrobatik Daredevil dan ketepatan sasaran luar biasa Bullseye selepas menonton rakaman pergaduhan mereka.

 

Walaupun memiliki potensi yang tinggi, menjadi OKU pendengaran telah memberikan kelemahan yang besar kepadanya.

 

 

Pergantungan sepenuhnya terhadap isyarat visual menyebabkan dia tidak berdaya dalam kegelapan, dan keupayaannya untuk berkomunikasi dengan membaca bibir menghalangnya daripada mengambil arahan lisan dan berkomunikasi dengan orang yang memakai topeng.

 

Sewaktu dia mula-mula bertemu dengan Avengers, Captain America perlu mengulangi semua soalan yang diajukan Iron Man kepadanya. Waktu itu dia telah disalah anggap boleh mendengar dan bertindak balas kepada suara walaupun tidak melihat mulut orang itu apabila berdiri jauh daripada mereka atau orang yang bercakap betul-betul di belakangnya.

 

Sejak itu telah diketahui bahawa Echo sebenarnya boleh membaca bibir dari jarak tertentu atau dengan sudut matanya walaupun pembicara memakai topeng jika topeng itu cukup nipis (seperti topeng kain yang agak mudah digunakan oleh Clint Barton dan Spider-Man ), dan sampaikan perbualan mereka kepada individu yang lebih rapat.

 

 

Dia masih mengekalkan ketidakupayaannya untuk berkomunikasi dengan orang yang memakai topeng yang lebih kukuh atau lebih tebal atau menutup mulut mereka sepenuhnya.

 

Alaqua Cox melakonkan Maya Lopez dalam Marvel Cinematic Universe. Dia memulakan kerjayanya untuk watak itu dalam siri televisyen Hawkeye (2021), dan membintangi siri spin-offnya sendiri bertajuk Echo (2024) yang kini sudah tersedia untuk ditonton di platform Disney+ Hotstar.

 

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 0 / 5. KIRAAN BINTANG 0

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI