Impertigore ( Perempuan Tanah Jahanam)

4.5
(4)

Title: Impertigore

( Perempuan Tanah Jahanam)

Release Date: Oktober 2019

Genre: Horror/ Mystery

Impertigore atau dikenali sebagai Perempuan Tanah Jahanam adalah sebuah filem yang mengisahkan sebuah kampung yang berada dipedalaman Indonesia yang melakukan ritual pelik iaitu mereka akan membunuh bayi yang baru sahaja lahir. Tidak kira bayi lelaki atau bayi perempuan.

Disebuah bandar Dini dan Maya bekerja sebagai jurutol, pada satu malam mereka didatangi oleh seorang lelaki yang ingin menyerang mereka. Penyerang tersebut mendakwa dia berasal dari sebuah kampung yang di panggil Harjosari dia juga memanggil maya dengan nama Rohayu.

Ketika Maya kecil dia pernah bergambar di hadapan sebuah rumah banglo yang besar bersama beberapa orang dewasa. Maya dan Dini merancang untuk ke kampung tersebut dengan harapan dapat menjual rumah itu untuk menampung perbelanjan mereka dibandar.

Semasa mereka sampai dikampung tersebut mereka melihat sebuah rumah yang besar dan ditinggalkan terbiar mereka tidak mengetahui siapa pemilik sebenar rumah tersebut.

Semasa sampai di rumah ketua kampung Harjosari mereka menyamar sebagai pelajar di sebuah universiti. Tetapi apabila mereka sampai kerumah ketua kampung, malangnya ketua kampung itu tiada dirumah. Kerana perjalanan mereka jauh Maya dan Dini telah memutuskan untuk bermalam dirumah besar di kampung itu.

Semasa mereka sampai di rumah tersebut mereka merayau-rayau di dalam rumah tersebut. Maya teruma beberapa keping gambar didaam rumah tersebut. Dini pula sedang memeriksa tandas jika ada bekalan air. Setelah selesai, Maya mengajak Dini melihat dan mencari tempat ibu bapanya disemadikan. Semasa ditanah perkuburan tersebut mereka melihat terdapat banyak kubur kanak – kanak disitu. Sebelum itu mereka juga terlihat ada kematian di kampung tersebut

Keesokkan pagi, Maya dan dini melihat ada lagi satu kematian telah terjadi di kampung itu. mereka mendekati penduduk kampung yang berada di kawasan perkuburan tersebut. Kettua kampung Harjosari menanyakan apa sebab merekadatang ke kampung tersebut. Dani dan Maya menyatakan bahawa mereka seddang membuat kajian tentang peradaban nenek moyang di sesebuah kampung.

Semasa Maya keluar mencari makanan, Dini tinggal di rumah sorang diri, Dini didatangi oeh dua penduduk kampung tersebut dan menyatakan rummah ini adalah ruah kediaman persembah syaitan. Keluarga tersebut mempunyai waris bernama Rahayu. Walaupun Maya yang dipanggil Rahayu selama ini, tetapi Dini mengakui dia ialah Rahayu kepada dua penduduk kampung tersebut. Dini di bawa ke sebuah tempat terpencil, sehinggalah Dini diancam bunuh. Dini yang cuba melarikan diri jatuh, dia diserang oleh 2 lelaki tersebut sehingga tidak sedarkan diri.

 

Setelah Dini sedar, dia diikat terbalik, Dini telah dibunuh dengan kejam oleh ketua kampung tersebut. Kulit Dini telah dijadikan sebagai wayang kulit.

Maya yang risau tentang kehilangan Dini telah merayau-rayau encari Dini disekitar kampung terebut. Malam itu terdapat sebuah pesta petunjukkan wayang kulit di kapung tersebut. Semua penduduk kampung berkumpul. Kebetulan seorang wanita telah melahirkan anak. Tetapi ketua kampung tersebut telah menenggelamkan bayi tersebut sehingga mati. Kejadian itu telah dilihat oleh Maya.

Setelah merka mengetahui Ritual mereka gagal, Maya telah diburu oleh orang kampung . seorang penduduk kampung yang brnama Ratih telah menyembunyikan Maya didalam rumahnya. Ratih tinggal seorang diri kerana suaminya kebandar utntuk mencari ubat untuk penyakit yang menyerang kampung itu. Ratih percaya bahawa apa yang terjadi kepada bayi adalah penyakit bukan sumpahan. Ratih menceritakan kepada Maya apa yang telah terjadi pada 20 tahun yang lalu.

Pada satu masa yang lalu, seorang lelaki kaya yang bekerja sebagai dalang wayang kulit telah berkahwin, tetapi setelah 5 tahun berkahwin dia dan isrterinya baru dikurniakn anak. Semasa bersalin anak tersebut cacat. Bayi tersebut tidak mempunyai kulit diseluruh tubuh badannya.

 

Di kampung, kekecohan telah berlaku keraana ada 3 orang kanak-kanak telah hilang. Lelaki kaya tersebut telah menculik dan membunuh 3 kanak- kanak perempuan tersebut. Kulit dari mayat 3 kanak-kanak tersebut dijadikan 3 patung wayang kulit. Selepas melakukan persembahan wayang klit meggunakan patung wayang kulit 3 kanak-kanak tersebut.

anak perempuan lelaki kaya tersebut telah mempuyai kulit seperti orang lain. Dan itulah kali pertama orang kampung melihat anak orang kaya trsebut. Penduduk kmpung mengesyaki lelaki kaya itu adalah dalang kehilangan 3 kanak-kanak dikampung tersebut tetapi mereka tidak mampu untuk berbuat apa-apa. Mereka juga beranggapan lelaki itu telah membuat perjanjian dengan syaitan.

Pada 1 malam ketika lelaki kaya itu membuat persembahan wayang kulit, ditengah-tengah persmbahannya dia telah membunuh semua orang yang berada di belakang pentas. Penduduk kampung yang melihat telah lari ketakutan. Setelah selesai lelaki kaya tersebut telah membunuh diri. Apbila penduduk kapung mencari anak perempuan lelaki teresebut merka tidak jumpa kanak-kanak itu. Sejak dri itu setiap kelahiran di kampung itu bayi yang dilahirkan akan lahir dengan tidak mempunyai kulit diseluruh tubuh badan mereka.

Tiba- tiba rumah Ratih telah diketuk oleh dua orang penduduk kampung. Ratih menyuruh Maya menyorok. 2 lelaki tadi cuba mengancam keselamatan Ratih, disebabkan Ratih nekad untuk membunuh diri jika diganggu. 2 lelaki tadi telah melarikan diri.

Semasa Maya ingin melarikan diri dia telah ternampak sebuah rumah usang di dalam kawasan hutn di kampung tersebut. Ratih menyatakan bahawa rumah itu adalah rumah dimana seorang bayi yang yang tiada kulitdibiarkan hidup. Maya berkeras untuk melihat kaeadaan dalam rumah tersebut. Maya sangat terkejut dan lari

 

Semasa Maya melarikan diri, dia telah jatuh. 3 hantu kanak- kanak mendekatinya, lalu semua memori dan sejarah hitam yang terjadi di dalam kampung itu terbongkar.

Apakah yang sebenarnya yangtelah berlaku di kampung tersebut? Siapkah Maya yang sebenarnya sehingga dia diburu dan mahu dibunuh oleh penduduk kampung Hajorsari?

Trailer

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 4.5 / 5. KIRAAN BINTANG 4

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI