GOING IN STYLE (2017)REVIEW BILA ATUK-ATUK MEROMPAK

5
(4)

“The most dangerous creation of any society is the man who has nothing to lose”

Sebagai manusia, kita mahu hidup dengan aman. Terutama pada usia tua. Tidak mahu ditipu. Kita mahu mendapatkan hak sebagaimana kewajipan yang kita tunaikan. Tidak lebih atau kurang sangat sama pentingnya, sebagai manusia yang kita mahu didengari, untuk diingati, kita mahu melakukan perkara yang melampaui batas. Kami mahukan gaya. Kami mahu keluar dengan penuh yakin.

Filem wajib tonton dan membuat anda ‘tidak kering gusi’ melihat telatah pelakon dalam filem ini, kerana ia dibintangi oleh Michael Caine, Alan Arkin, dan Morgan Freeman. Ketiga-tiga watak utama ini adalah pelakon LEGENDA.Mereka sudah lama berlakon, berusia dalam lingkungan 80-an, dan mereka bertiga adalah bahagian yang terbaik dalam filem ini.Melihat mereka berinteraksi adalah seperti melihat peluang yang jarang berlaku yang sangat menakjubkan

Mereka lebih hebat daripada trio emas Niniek L. Karim – Widyawati – Slamet Raharjo dalam Sweet 20 (2017), jika anda masih merindui lakonan mereka yang bagus lagi meyakinkan, maka apabila anda menonton Going in Style, anda pasti berpuas hati. Caine, Freeman, dan Arkin kelihatan seperti kawan lama yang tidak dapat dipisahkan, watak mereka bergaul dengan satu sama lain dengan meyakinkan. Masing-masing menyampaikan komedi dan drama sama baik, mereka menaikkan taraf filem ini.

Boleh menonton diplatform: NETFLIX (VPN US) dan lain2 streaming legal berbayar.

BACA JUGA CODE RAHSIA NETFLIX

SINOPSIS SEBELUM TERCETUS IDEA GILE

Ditipu daripada pencen mereka, tiga rakan seumur hidup membuat rancangan untuk merompak sebuah bank. Tetapi mereka perlu kekal selangkah di hadapan FBI.

Rumah Atuk Joe dirampas dalam masa sebulan, dana pencennya dibekukan, masa dia nak protes kat bank, bank kena rompak. Joe kagum dengan tindakan tiga perompak muda yang sangat profesional dan selaras. Paling penting mereka berbudi bahasa dengan warga emas, bukan seperti bank yang tidak ada hati nak susahkan hidup Joe. Tiada setitik darah yang terpancut dari kejadian itu. “Mereka seperti menari” dia menceritakan pengalaman itu kepada dua rakannya; Atuk Willie dan Atuk Al, saya tidak tahu berapa kali. Kekaguman boleh membuat orang meniru, dan itulah yang dilakukan Joe.

Berasa tidak mahu kalah, dia terdesak untuk mengajak dua sahabat hampir sepanjang hayatnya untuk merompak sebuah bank yang telah menggugat kehidupan mereka. Lawak itu kemudian muncul apabila tiga remaja seusia ini belajar merompak. Sesuatu yang tidak pernah mereka lakukan di masa muda, bagaimana boleh mereka melakukannya sekarang ketika untuk berlari saja mereka nyaris mematahkan pinggang sendiri?

“Amaran terdapat sedikit spoiler” REVIEW GOING IN STYLE

Filem yang menjadi tunggak kejayaan;dibintangi tiga pelakon berpengalaman, dan skrip yang mantap benar-benar memberi mereka peluang untuk mengembangkan sisi komedi mereka.Walaupun filem ini diremake semula Going In style 1976 tetapi filem tetap berjaya menawan hati banyak penonton walapun dikritik.

Bahagian lawak kelakar yang pastinya membuatkan filem ini hidup,di awal penceritaan apabila tiga orang tua itu memutuskan mereka perlu berlatih berjalan sebelum berlari.Sebelum situasi sebenar mereka perlu mulakan yang kecil dahulu sebelum melakukan rompakan sebenar dibank.Mereka memutuskan untuk mencuba pasar raya. Joe, Willie dan Al (yang menyertai kerana “tidak ada yang tidak sibuk”) mencuri beberapa barangan runcit untuk makan malam mereka.

“Man with nothing to lose” lebih berbahaya daripada man with everything to lose sebab ketika kau tidak punya apa-apa, kau tidak takut akan apapun.Joe dan teman-teman, motivasi mereka personal dan di usia yang tinggal menghitung hari, it’s practically worse scenario both ways buat mereka jika mereka tidak mengambil tindakan.

“Apa yang mereka tidak sadari adalah mereka juga punya segalanya, mereka masih punya keluarga yang tentunya akan merasa kehilangan jika terjadi sesuatu tidak diingini. Inilah yang menjadi landasan konflik drama dalam Going in Style”

Kerana jika ditangkap oleh polis, Joe dan rakan-rakannya masih lebih bernasib baik daripada menjadi gelandangan, ia masih merupakan senario yang agak baik untuk mereka – ini tidak bermakna tiada apa-apa yang boleh menyebabkan kita berjaya merompak dari plan besar mereka.

Filem tidak kehilangan rasa memberi kepentingan, memberikan beban dramatik kepada watak-watak.Caine juga kelihatan meyakinkan apabila dia terpaksa menangani bahagian emosi antara Joe dan cucunya, lakonan Joey King.Watak Willie didorong oleh keinginannya untuk bertemu cucunya, tetapi terhalang kerana tidak mempunyai wang untuk merawat buah pinggangnya yang sudah parah. Dan Al ditambat ke tanah oleh percintaan.Ya, kita pernah melihat tropes seperti ini sebelum ini, Going in Style sebenarnya tidak memberikan gaya baharu dalam usahanya untuk memaksimumkan penerokaan drama dalam naratif.

RATING 7⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Ini adalah filem ringan mudah untuk difahami dari semua peringkat umur dan tidak perlu risau tentang unsur 18sx/sg,boleh menonton untuk seisi keluarga tanpa gangguan visual tidak sepatutnya,filem yang sangat menghiburkan, pada tahap jenaka yang tinggi.Pasti ramai peminat ingin menonton dan menyaksikan tiga lagenda ini, lakonan veteran yang sangat menarik. Chemistry antara mereka juga sangat mengagumkan.

The Palace of Wisdom gives 7 gold stars out of 10 for GOING IN STYLE

FILEM HORROR PALING GEMPAK

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 5 / 5. KIRAAN BINTANG 4

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI