DIDENDA MENJUAL ANDROID BOX PALSU DAN DIPENJARA

0
(0)

Dimaklumkan individu yang menjual kelengkapan elektronik didenda RM7,000 oleh Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini, selepas menjual kotak TV Android yang tidak Diiktiraf dua tahun lalu.

 

Dijatuhi hukuman itu terhadap Ooi Hang Sheng, 27, selepas dia mengaku bersalah dan memerintahkan hukuman penjara enam bulan jika gagal membayar denda.

 

Berdasarkan pertuduhan, Ooi didakwa menjual kelengkapan komunikasi tidak diperakui seperti dikehendaki oleh Peraturan-Peraturan Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000 iaitu tujuh unit Android TVBOX pelbagai jenama.

 

Dia didapati melakukan kesalahan mengikut Peraturan 16(1)(b) Peraturan-Peraturan Komunikasi dan Multimedia (Standard Teknik) 2000 dibaca bersama Peraturan 16(3) yang boleh dihukum di bawah Peraturan 37 Peraturan-Peraturan sama.

 

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah pusat beli-belah di Damansara Uptown, kira-kira jam 12.30 tengah hari pada 9 Julai 2020 yang jika sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali.

 

Ooi yang tidak diwakili peguam merayu hukuman denda minimum atas alasan kesalahan pertama dilakukan.

Baca Juga ANDROID BOX DAN TV ANDROID YANG SAH

Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Nazrul Nizam Mohd Zameri meminta hukuman setimpal dikenakan terhadap Ooi.

 

Norshila dalam penghakimannya berkata, tertuduh perlu tahu undang-undang dan menjual peralatan asli saja.

 

Mengikut fakta kes, peranti itu tidak menerima pensijilan Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (Sirim) dan tidak diperakui oleh SKMM.

 

Credit : Metro

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 0 / 5. KIRAAN BINTANG 0

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI