10 FILEM TERBAIK DARI INDIA

5
(2)

PADMAAVAT

 

Release Date: Januari 2018

IMDb: 7/10

Language: Hindi

Mengisahkan tentang Maharani Padmaavat yang berkahwin dengan Ratan Singh seorang pemerintah terakhir Rajput. Mereka hidup bahagia sehinggalah Alauddin Khalji yang jahat telah menyerang Rajput untuk mendapatkan Maharani Padmaavat. Ratan Singh, suami kepada Maharani Padmaavat telah bermati- matian berjuang bagi menyelamatkan tanahnya dan melindungi maruah isterinya.

TIGER ZINDA HAI

Release Date: December 2017

IMDb: 5.9/10

Language: Hindi

Tiger seorang bekas ejen terbaik India bersembunyi di tempat persembunyiannya berama isterinya, Zoya dan anak lelakinya. Dia telah ditugaskan semula untuk menyelamatkan jururawat India yang telah diculik oleh pengganas. Begitu juga isterinya Zoya dia adalah ejen terbaik dari Pakistan, dia juga ditugaskan menyelamatkan beberapa orang jururawat dari Pakistan yang bersama-sama jururawat India yang telah diculik. 2 ejen terbaik dari dua negara bergabung untuk menyelamatkan warganegara mereka.

COLD CASE

Released Date: Jun 2021

IMDb: 6.1/10

Language: Malayalam

Setelah satu tengkorak dijumpai disebuah tasik. Seorang pegawai polis telah ditugaskan untuk menyelesaikan dan mencari identiti tengkorak tersebut. Dibahagian lain seorang wanita yelah diganggu oleh entiti yang tidak diketahui. Dia cuba menyiasat apa yang telah berlaku.

U TURN

Release Date: September 2018

IMDb: 7/10

Language: Telugu

Seorang Intern disebuah syarikat akhbar sedang menyiasat tentang sebuah kemalangan. Dia telah dibantu oleh seorang wartawan jenayah.alangnya dirinya pula dituduh membunuh dan menyebabkan kemalangan tersebut berlaku.

KARMA

Release Date: December 2015

IMDb: 7/10

Language: Tulugu

Selepas kematian isterinya kerana dibunuh, seorang penulis telah disiasat oleh pakar penyiasat. Di dalam proses soal siasat tersebut, terdapat beberapa suspek yg boleh menjadi suspek sebenar dalam kes pembunuhan ini. Tetapi pihak penyiasat percaya masih ada lagi sesuatu yang disembunyikan.

BALI

Release Date: April 2021

IMDb: 6.9/10

Language: Marathi

Disebuah hospital seorang kanak-kanak telah menemui satu bahagian hospital yang tidak digunakan dan di tinggalkan terbiar. Disitu kanak-kanak tersebut telah melihat sesuatu yang misteri. Ayahnya tidak mempercayainya dan cuba menyiasat.

1921

Release Date: January 2018

IMDb: 4/10

Language: Hindi

Berlatar belakangkan tahun 1921, Ayush seorang pianist telah ditawarkan untuk tinggal disebuah rumah agam dia juga akan dibayar upah. Setelah sampai dirumah agam tersebut, Ayus telah diganggu. Dia meminta bantuan seorang psychic untuk membantunya.

RAATCHASI

Release Date: July 2019

IMDb: 7.4/10

Language: Tamil

Geetha seorang guru besar yang baharu sahaj bertugas di sebuah sekolah kerajaan. Dia yang tegas cuba merubah sistem pendidikan di sekklah tersebut menjadi yang lebih baik. Pelbagai halangan dan rintangan terpaksa Geetha hadapi untuk memberikan pendidikan yang terbaik untuk semua pelajar disitu.

MISSING

Release Date: April 2018

IMDb: 5.8/10

Language: Hindi

Sebuah keluarga iaitu Sushant, Aparna, dan anak mereka yang berumur 3 tahun Titli pergi ke pulau Mauritius. Tetapi percutian itu menjadi mempu ngeri keluarga itu apabila mereka mendapati Titli telah hilang.

THE HUNGRY

 

Release Date: September 2017

IMDb: 7.2/10

Language: Hindi

Tulsi seorang wanita yang bakal berkahwin dengan seorang lelaki. Dia berkahwin kerana ingin membalas dendam atas kematian anak pertamanya dari perkahwinan sebelum ini.

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 5 / 5. KIRAAN BINTANG 2

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI