RISE (2014) – ONE OF THE BEST UNDERRATED MOVIE

5
(4)

 

Genre : Crime, Thriller, True Story

Starring : Nathan Wilson, Martin Sacks, Erin Connor & many more

Terdapat ramai orang yang dipukul dan dirogol di dalam penjara dengan sabitan kes seperti saya..Nyawa awak terancam sepanjang masa”

RISE (2014) ini sebuah filem yang berdasarkan kisah benar pengarah filem ini Mark Lindon sendiri dimana beliau telah dituduh membunuh dan dihukum penjara selama 6 tahun sebelum dibuktikan tidak bersalah.

 

 

Kisah beliau dijadikan dalam bentuk drama dengan bantuan pelawak terkenal Rob Sitch.. Maka terhasil lah karya terbaik ini RISE yang dilakonkan oleh Nathan Wilson sebagai watak utama Will McIntyre

Synopsis : 

Berdasarkan kisah benar, Will McIntyre seorang pemuda yang bekerja sebagai jururawat di sebuah hospital telah dituduh dengan sengaja atas kesalahan merogol dan dihadapkan ke mahkamah seterusnya terpaksa meringkuk dalam penjara selama 6 tahun atas kesalahan yang beliau tidak lakukan.

 

Will pada suatu malam keluar minum bersama rakannya di kelab malam dan berkenalan dengan wanita bernama Amber..Mereka bersuka ria bersama-sama hinggalah Will mengikut Amber pulang ke rumah..

Pada Keesokkannya pihak polis datang ke rumah Will dan menangkap Will dengan alasan merogol seorang wanita…

Will dihadapkan ke mahkamah & dijatuhkan hukuman penjara..Will tidak dibenarkan ikat jamin..Will dimasukkan ke dalam penjara yang mana didalam penjara tersebut Will mula diganggu dan digelar ‘Pretty Boy’.

 

 

Will berkawan baik dengan salah seorang banduan didalam penjara tersebut Jimmy (Martin Sacks) dan melalui Jimmy, Will cuba bangkit dengan kehidupan didalam penjara sekaligus berusaha untuk membuktikan yang beliau tidak bersalah..

Pada yang meminati cerita sebegini, korang boleh tonton filem ini di Youtube secara percuma..

Jom tonton trailer RISE dibawah :

 

 

 

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 5 / 5. KIRAAN BINTANG 4

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI

Ratu Aura Dewi

Ratu Aura Dewi

I'm A Movie Lover, Starbucks Lover & All Lover!