PERJUANGAN PECINTA BINATANG “ISLE OF DOGS”

5
(2)

“Isle of Dogs” – 9/10⭐⭐⭐⭐

Simply beautiful, emotional, funny and entertaining animation movie!!

Filem yang tak perlu banyak dialog, tetapi penuh dengan plot, emosi dan makna…boleh membuatkan kita yang animals lover gugur airmata🥺. Serius guys..if you are animals lover…I highly recommend you to watch this.

Walaupun wataknya kebanyakkannya menggunakan anjing, namun this movie telah bagi impak yang mendalam tentang kemanusiaan, persahabatan, pengkhianatan dan kebencian.

Please watch it..you gonna love this movie dan anak² pasti suka juga..anak kecil sis pun boleh menitiskan airmata dia bila sampai kat babak yang sedih 🤭

 

 

Apakah kisah Isle of Dogs?

Dalam filem itu, Atari sedang mencari anjingnya yang hilang, si Spots di Trash Island dan akhirnya terjumpa dan berkawan dengan anjing² lain yang dibuang ke “Pulau Sampah” itu.

Semua ini berlaku kerana diarahkan oleh Datuk Bandar Megasaki Jepun, Kenji Kobayashi yang juga merupakan bapa saudara Atari.

Semua anjing diasingkan ke tempat pembuangan sampah yang yang disebut Pulau Sampah (bahasa Jepun: ゴミ島, gomishima; Bahasa Inggeris: Trash Island) disebabkan oleh penularan penyakit “FLU ANJING” telah menyerang dan merebak ke seluruh bandar Megasaki. Penyakit ini bukan sahaja menjangkiti binatang tetapi juga manusia.

Kemudian, ada sekelompok ahli sains yang sedang mengkaji dan mencari vaksin untuk melawan virus yang menyerang anjing² di bandar tersebut. Mereka berhasil namun gagal digunakan kerana Datuk Bandar Kenji ada agenda politik dia sendiri. Kejam!

Beberapa tahun kemudian, Atari Kobayashi, pergi ke kawasan pembuangan sampah tersebut untuk mencari anjing kesayangannya, Spots. Di pulau ini, Atari terjumpa pelbagai jenis anjing yang dibuang disitu.

Maka bermulalah pengembaraan suka duka hingga ke tahap yang cukup menakutkan dan mendebarkan yang Akira bakal temui di pulau tersebut.

Dapatkah Atari jumpa Spot semula? Adakah Spot masih hidup? Dan bagaimana boleh kisah pengakhiran anjing² di pulau itu?

Dari poster, filem ini nampak macam tidak menarik kan? But you gonna surprise once you all dah mula layan! It’s WOW! Cinematography dia dan jalan cerita yang menarik serta padat akan dapat memberi kita emosi dan tidak sekali berasa bosan!

Filem ini menggunakan bahasa Inggeris dan Jepun tapi you all still can find the movie with subtitle. Boleh tengok movie ini di platform berbayar such as Goggle Play Movie, Disney+, Amazon Prime Video etc. Lain dari tu you all kenalah goggle search.

Trailer

 

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 5 / 5. KIRAAN BINTANG 2

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI