Badland Hunters – Penuh Aksi Fantasi Don Lee

0
(0)

Don Lee merupakan pelakon terkenal di Korea Selatan untuk watak utamanya dalam filem francais aksi jenayah seperti Train To Busan (2016) dan The Outlaws (2017).

 

Dia yang juga dikenali sebagai Ma Dong-seok telah berganding bahu dengan rakan lama, seorang pengarah seni mempertahankan diri Heo Myeong-haeng, untuk filem original Netflix bertajuk Badland Hunters.

 

 

Filem aksi dystopia, yang ditayangkan di platform penstriman pada 26 Jan ini merupakan filem sulung arahan Heo.

 

Berlatarkan Seoul selepas gempa bumi di mana masyarakat dunia telah musnah sepenuhnya, pemburu yang tidak kenal takut bernama Nam-san (Don Lee) keluar untuk menyelamatkan Soo-na (Roh Jeong-eui), seorang remaja yang telah diculik oleh Yang Gi-soo (Lee Hee). -jun), seorang doktor yang terselamat daripada gempa bumi.

 

 

Lee Jun-young pula memainkan watak rakan kongsi Nam-san bernama Ji-wan, manakala An Ji-hye berperanan sebagai sarjan pasukan khas Eun-ho, yang membantu Nam-san dan Ji-wan.

 

Heo pernah merangka pelbagai urutan babak aksi bagi banyak filem aksi terkenal, termasuk filem The Roundup (2022 dan 2023), Hunt (2022), Train To Busan dan I Saw the Devil (2011). Dia berkata dia menumpukan pada rekaan bentuk aksi yang bagaikan fantasi.

 

 

“Saya cuba mereka bentuk babak aksi berdasarkan kata kunci utama filem iaitu survival, lebih daripada perkara lain,” kata Heo, 45, kepada pemberita semasa sidang media yang diadakan di Seoul pada 16 Jan.

 

Don Lee, 52, yang juga membintangi Marvel’s Eternals (2021), berkata walaupun banyak karya aksinya sebelum ini menggambarkan situasi dunia sebenar, Badland Hunters melibatkan banyak babak “Korean-action” yang tidak pernah berlaku sebelum ini. Lee dan Heo bekerjasama untuk membawa filem itu daripada lakon layar kepada penerbitan.

 

 

“Walaupun kebanyakan babak aksi saya melibatkan teknik pukulan yang diilhamkan oleh tinju, Badland Hunters mengandungi gabungan pelbagai aksi yang diperoleh daripada jiu-jitsu. Sesuatu yang hanya boleh dilakukan di tengah-tengah suasana akhir zaman dan pandangan dunia seakan fantasi,” kata Lee.

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 0 / 5. KIRAAN BINTANG 0

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI