Kisah Seram Slasher Thailand (THE MAID – 2020)

4.7
(6)

THE MAID adalah sebuah filem “Horror Slasher” Thailand yang akan membawa kita mengenali sisi yang paling menakutkan di dalam filem ini bukanlah hantu tetapi manusia itu sendiri!

Mengisahkan tentang rumah agam yang berhantu, hubungan suami isteri yang penuh dengan konflik dan mempunyai rahsia gelap masing-masing, anak kecil yang sentiasa berhalusinasi, pembantu rumah yang diganggu dengan penampakan misteri, setiap karakter dalam cerita ini menyimpan rahsia kelam hinggalah babak-babak “TWIST” yang menarik.

Mengisahkan tentang sebuah rumah agam yang dimiliki oleh Tuan Nirach (Tui Thiraphat Sajakul) dan Puan Uma (Pinky Savika Chaiyadej), mereka mempunyai seorang anak perempuan kecil yang suka berhalusinasi tentang lembaga yang selalu datang ke bilik tidurnya.

Rentetan dari penampakan misteri itu, ramai pembantu rumah yang baru bekerja di rumah itu pasti tidak akan bertahan lama. Sehinggalah suatu hari, keluarga ini didatangi oleh seorang pelayan baru, Joy (Ploy Sornarin). Joy juga selalu dihantui oleh penampakan misteri itu, namun itu tidak menakutkan Joy. Dia malah makin merasa penasaran dan mula mencurigai yang rumah itu telah menyembunyikan satu rahsia kelam yang cukup gelap yang dia rasa dia perlu selidiki.

Pembantu rumah yang telah lama bekerja di rumah agam itu juga seolah mengetahui rahsia yang berlaku di rumah itu namun semua memilih untuk mendiamkan diri dan mereka cerita lain untuk mengelakkan dari diketahui oleh Joy.

Satu malam yang tenang, tiba-tiba muncul penampakan misteri dihadapan Joy yang menyeramkan yang menyerupai seorang pembantu rumah. Joy dibawa oleh lembaga misteri itu ke alam lain dimana peristiwa lalu, sebuah tragedi hitam yang pernah berlaku di rumah itu.

Bermula disitu, keraguan dan rasa penasaran Joy kini sudah terungkap. Dan setelah itu, satu persatu tragedi sadis mula berlaku dirumah itu yang pasti tidak akan meninggalkan satu pun nyawa yang berada di dalam rumah agam itu.

– APAKAH KONFLIK DIANTARA TUAN NIRACH DAN PUAN UMA?

– RAHSIA APAKAH YANG DISEMBUNYIKAN OLEH MEREKA?

– ADAKAH JOY MEMPUNYAI KAITAN DENGAN KISAH KELAM KELUARGA KAYA INI SEBELUMNYA?

– DAN APAKAH HUBUNGAN ANAK KECIL INI DENGAN JOY?

SEMUA INI AKAN TERJAWAB DIPERTENGAHAN DAN AKHIR CERITA.

Review Ringkas sis – Secara keseluruhan sis cukup menikmati jalan penceritaan filem ini, menarik dan rasa terhibur. Kemunculan lembaga misteri itu pada awal-awal babak juga berjaya membuat sis terkejut, ditambah pula sis tonton filem ini waktu malam, sunyi dan gelap :-D, “FEEL” nya memang sampai. Pada sis, sebenarnya filem ini tidak la seram sangat tetapi lebih kepada plot cerita dan kisah karakter-karakter dalam filem ini yang akhirnya membawa padah kepada para pelakunya. Sis beri 7.5/10 @ 3.5/5⭐⭐⭐

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 4.7 / 5. KIRAAN BINTANG 6

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI