Night Swim – Dari Filem Pendek Seram Popular

3
(1)

Berdasarkan filem pendek 2014 yang terkenal oleh Rod Blackhurst dan Bryce McGuire. Ikon filem seram James Wan dan Jason Blum telah bekerjasama sebagai penerbit untuk adaptasi filem penuh di bawah sepanduk Atomic Monster dan Blumhouse Productions.

 

Filem Night Swim (2024) dibintangi oleh Wyatt Russell (The Falcon and the Winter Soldier) sebagai Ray Waller, bekas pemain besbol liga utama yang terpaksa bersara awal akibat penyakit.

 

 

Mereka berpindah ke rumah baharu bersama isterinya yang prihatin Eve (Kerry Condon, The Banshees of Inisherin), anak perempuan remaja Izzy (Amélie Hoeferle, The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes) dan anak lelakinya Elliot (Gavin Warren, Fear the Walking Dead).

 

Dengan penuh harapan untuk menentang segala kemungkinan, agar dia dapat kembali secara profesional. Ray memujuk Eve bahawa kolam renang belakang rumah yang berkilauan di rumah baharu itu pastinya menyeronokkan untuk kanak-kanak dan menyediakan terapi fizikal untuknya.

 

 

Namun rahsia gelap di masa lalu rumah yang akan melepaskan kejahatan itu akan menyeret keluarga ke bawah, ke arah kedalaman ketakutan yang tidak dapat dielakkan.

 

Filem ini akan mengekalkan elemen seram dan thriller yang memberikan filem pendeknya populariti. Namun untuk filem adaptasi ini ianya akan menyentuh dengan lebih dalam lagi apakah misteri dan rahsia sebenar yang menyelubungi kisah di kolam renang itu.

 

 

Bagi filem pendek Night Swim pula, ia mengisahkan seorang wanita muda (lakonan Megalyn Echikunwoke dalam filem pendek) yang memutuskan untuk berendam di kolam renang di halaman belakang rumahnya sambil menunggu pasangannya pulang dari kerja.

 

Dia memasang muzik santai dan pergi melakukan renangan dan selaman yang tenang. Semasa berada di dalam air, dia melihat sesosok tubuh tinggi dan berbayang berdiri di tepi kolam.

 

 

Kerana mengandaikan itu teman lelakinya, dia timbul untuk menyapanya, tetapi tiada sesiapa di situ. Kebingungan, dia kembali ke bawah air untuk mengesahkan sama ada dia benar-benar melihat seseorang atau hanya helah ilusi bermain di matanya.

 

Kemudian dia melihat sosok bayangan yang sama bergerak untuk menyelam ke dalam kolam. Dia cepat-cepat muncul semula dan berenang ke tepi kolam untuk menarik nafas, di mana dia melihat sosok itu perlahan-lahan berjalan ke arahnya.

 

 

Semasa dia berenang ke belakang, jauh dari bayang, dia diseret ke bawah air oleh entiti ghaib dan lampu kolam terpadam. Apabila lampu akhirnya menyala semula, kolam itu jernih, bersih dan kosong.

 

Anda boleh menonton filem pendek asal berdurasi 3 minit, yang telah dimuat naik oleh penciptanya Rod Blackhurst.

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 3 / 5. KIRAAN BINTANG 1

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI