REVIEW: BIRTHDAY (2019) KISAH BENAR FERI SEWOL

0
(0)

Dengan penampilan sulungnya “Birthday”, pengarah muda Lee Jong-un , disokong oleh Chang-dong Lee sebagai penerbit eksekutifnya dan Jeon Do-yeon dan Sul Kyung-gu dalam watak utama, membawakan kisah emosional tentang tragedi feri Sewol.

Pada pagi 16 April 2014, dalam laluan dari Incheon ke Jeju di Korea Selatan, feri MW Sewol secara tragis karam. Di atas kapal yang membawa 476 penumpang lebih 300 pelajar sekolah menengah kehilangan nyawa.

Filem ini diterbitkan tiga tahun selepas tragedi itu, berikutan kehidupan sebuah keluarga yang kehilangan anak lelaki/adik mereka Su-ho (Yoon Chan-young). Bapa budak lelaki itu Jung-il ( Sul Kyung-gu ) kembali ke Korea, selepas pekerjaan yang rumit di luar negara gagal, untuk mencari hubungan yang terputus dengan isterinya Soon-nam ( Jeon Do-yeon ) dan anak perempuannya, Ye-sol (Kim Bo-min) menunggunya. Lebih memburukkan keadaan, hari lahir Su-ho semakin hampir, dan Jung-il ingin menjadi sebahagian daripada peringatan dengan bantuan kumpulan sokongan. Tetapi isterinya tidak bersedia untuk itu.

Berurusan dengan tragedi adalah proses yang sukar dan emosi jangka panjang yang tidak boleh diperbaiki dalam sekelip mata, dan mengingati bercakap tentang nasib malang adalah sebahagian daripada proses penyembuhan. Pengarah Jong-un memahami perkara ini dengan baik, jadi dia mengambil masa untuk membina dan menunjukkan realiti menyakitkan keluarga yang kehilangan seseorang dalam tragedi tersebut.

Walaupun filem ini mengisahkan tragedi malang tersebut ia kelihatan hampir tiada sebutan langsung mengenai insiden feri Sewol, dalam minit pembukaan filem itu. Daripada tragedi itu, tindakan pertama “Birthday” memfokuskan pada membina semula kepercayaan antara tiga protagonis. Semuanya bermula dengan Soon-nam memberikan dokumen perceraian kepada Jung-il, membuatkan kami penonton untuk menonton drama keluarga sederhana. Tetapi tidak lama kemudian kesunyian, ketenangan yang tidak dapat diselaraskan dan tabiat kecil watak yang luar biasa, membina rasa bahawa sesuatu yang lebih mendalam adalah salah, dan bukannya apa yang kita lihat di dasarnya.

Apabila hari lahir mendiang Su-ho semakin hampir, kami lebih memahami hubungan dalam keluarga yang digambarkan dan pada ketika itu, trauma terbuka dalam diri mereka. Semua detik yang pada mulanya dirasakan tidak relevan, kecil dan menjemukan membawa makna yang lebih besar. Contoh terbaik perkara ini ialah ketakutan Ye-sol yang tidak rasional terhadap air atau cara Soon-nam bertindak balas terhadap lampu pintu “hantu” yang dihidupkan/dimatikan secara rawak di apartmennya.

Filem ini juga memberi kita beberapa cerita sampingan tentang bagaimana masyarakat menangani peristiwa Sewol, – daripada penindasan sepenuhnya kepada penghinaan yang tidak munasabah terhadap keluarga mangsa dan kesedihan mereka. Ia berfungsi dengan sempurna, terutamanya memasuki babak ketiga yang panjang dan didorong oleh emosi di mana pelbagai watak semua bertemu. Setiap detik kesedihan yang digambarkan adalah bermakna dan oleh itu penting untuk keseluruhan cerita filem itu.

Jong-un juga menambah potongan berisiko tetapi cemerlang mencerminkan situasi politik yang berkaitan dengan peristiwa tragis itu. Apabila bercakap tentang kelemahan, mungkin kesilapan terbesar ialah filem itu mempunyai beberapa adegan (terutamanya kilas balik Jung-il) yang cuba membina watak dan peristiwa yang sudah kita ketahui dan fahami dengan baik.

Apabila bercakap tentang lakonan, sukar untuk tidak memuji Kyung-gu Sol dan Kim Bo-min muda. Menyampaikan cerita yang penuh emosi dengan lakonan yang halus dan tenang bukanlah sesuatu yang boleh disampaikan oleh ramai pelakon (terutama mereka yang berada di permulaan pembawa mereka). Dinamik antara dua watak mereka, dan perkembangan daripada orang asing yang jauh kepada bapa dan anak perempuan lebih banyak disampaikan melalui persembahan berbanding skrip filem.

Tetapi, dengan mengatakan itu, saya harus jujur, Do-yeon Jeon, dengan persembahannya hanya mencuri tumpuan dalam kemuncak filem itu. Apabila filem itu mendedahkan misteri terakhir kepada kami, watak Do-yeon menjadi tumpuan dan pelakon itu memberikan persembahan yang menyayat hati, air mata yang layak, persembahan seorang wanita yang patah emosi. Dengan pembawa hebat seperti yang dimilikinya, sukar untuk mengatakan bahawa ini adalah peranan terbaiknya, tetapi pastinya ia mungkin satu-satunya penonton yang akan diingati untuk masa yang lama.

TONTON DIPLATFORM Viu Malaysia

Secara keseluruhan, “Birthday” ialah drama yang relevan dan didorong oleh emosi di mana tindakan yang paling kecil pun mempunyai kepentingan dalam gambaran yang lebih besar tentang kehidupan dengan kesan trauma. Lee, dengan bantuan pelakon dan krewnya yang hebat, memberikan kami cerita yang keras tetapi jujur tentang orang dan masyarakat yang baru mula menangani tragedi baru-baru ini

Apa pendapat anda tentang filem ini? Jika anda ingin menonton filem ini, boleh menonton distriming platform Viu Malaysia. Tetapi ada sedikit “bug” diaplikasi berkenaan jika mencari mengunakan butang cari diaplikasi tersebuat tidak dapat mencari filem tersebut. Disini kami lampirkan skali link filem korea berkenaan. Selamat menonton.

Jangan Lupa Share artikel ini

Video Birthday https://viu.app.link/3xiazgZMFmb

RATING FILEM INI

BINTANG UNTUK REVIEW INI

PURATA BINTANG 0 / 5. KIRAAN BINTANG 0

MASIH TIADA VOTE UNTUK REVIEW FILEM INI